Паркетни Услуги-За София-0883325946-циклене на паркет и дюшеме цена 4.00 лв.кв/м. Без почивен ден. Фугира,лакира, от Вип Паркети

История на паркета

История на паркета

През всички времена и у всички народи, в строителството на вътрешни подове и декорации се е отделяло значително внимание. Още от древни времена в Египет, Индия и Китай, и в много други страни са създали здрави и красиви настилки. През средновековието започнали да обръщат повече внимание на паркета, той става неразделна част от новите къщи, дворци и замъци. Но своето художествено съвършенство, подът от «дъбови тухли» достига в началото на XVII век в различни европейски страни. Следва да се отбележи, че тази форма на изкуството на подови настилки е тясно свързано с общото стилистично развитие на изкуството и архитектурата.

В обществените сгради на древна Русия подовете са се правили от дърво, дървени дъски или «дървени тухли». Като се започне от XVI в., в Русия започнали да правят подовете от дъбови дъсчици, подредени под формата на “ елха «. Паркета се подреждал върху грубо обработена основа от мека дървесина, предимно бор.

Така, още в XVII век., най-разпространения метод за паркет е така наречения метод на «дъбови тухли»: поставяли дъсчиците под формата на тухли върху варова основа, шевовете попълвали със смес от вар и смола. Покрай стените понякога се е поставял дъбов бордюр.

В миналото като материал за паркет най-често били използувани дъба, крушата, чинара, ясена и бука. В бъдеще набора от дървета, които се използват за паркет се е увеличил и заедно с местните видове са станали по-широко използвани редки и скъпи, внесени сортове дървета.

Тези различни сортове дървета по разцветката на дървесината и според шарката си давали възможност на занаятчиите да нареждат най-причудливи и богато украсени модели на паркет. В зависимост от материала паркетът е носил различни имена: цветен (направен от вносни дървета), полуцветен и дъбов.

Паркет са произвеждали и от отделни дъски, така че това е известно като паркетни дъски.

Паркетната дъска обикновено се състои от база, направена от дъски, на която са били залепвани ленти от различни видове цветно дърво.

Паркетните дъски били изработвани в различни форми в зависимост от рисунъка на пода: те били квадратни, кръгли, сегменти, ромбовидни и други.

При паркета винаги от голямо значение е била естествената окраска на дървото.

От изключителна важност е и правилното разцепване на дървото, а също така и да се подбере и подреди под определен ъгъл на паркета. Това създавало една от най-характерните черти на художествения паркет — изменчивата игра на светлината върху дървото. Разделянето на дървото, при което направлението на влакната е перпендикулярно на източника на светлина, обикновено се възприема като тъмно, а когато направлението на дървесните влакна е успоредно на източника на светлина, изглежда светло. Тези свойства на дървесината са широко използвани в паркетната работа.

При съставянето на рисунъка на паркетната дъска понякога се прилагало оцветяване и опушване. Например за оцветяване дървото в нюанс на зелено то се обработва с железен или меден сулфат. Опушването се заключва в това, че част от дървото се заравяло в горещ пясък и се държи, докато дървото не стане кафяво. За да придадете на дъба от сив до черен цвят, той е обработен в автоклав под налягане с амонячни пари до 2 атмосфери при температура 70-85 ° С за 80 до 120 часа.
В XVII — XIX век. цялата работа над паркета била извършвана изключително ръчно.

Масовото производство на паркетни дъски в заводите, започва да се прилага едва през 70-те години на XIX век. Ето защо фабричния паркет получил разпространение едва към началото на 80-те години. Въпреки това, развитието на механизираното производство на паркета не означавало подобряване на качеството. Към началото на ХХ век почти всички фабрики преминават към масово производство на прости паркетни дъски от различни видове дърво. По време на строителството на жилищни и обществени сгради широко използвани са дървени подове с прост монтаж. Художествения паркет става голяма рядкост.

При монтирането на панелите всякакви неточности в изчисленията на едно или друго помещение винаги бихте могли да поправите като поставите фриз на паркета, като ширината му може да се регулира. Ето защо фризовете, обикновено се изработвали на място.

Възраждането на художествения паркет започва с възстановителните работи. Сега, в самото начало на двадесет и първи век, въпреки развитието на науката и технологиите, може да бъде малко съмнително — дали сме в състояние да възстановим всички технологични тайни на старите майстори на паркет. Но технологиите се променят във времето, детайлите за украшение днес вече не се правят на ръка а на машини и дори с използването на лазер и компютър има много машини, които улесняват работата, но… подредбата на художествения паркет и днес е голямо изкуство, усърдна и ювелирна работа.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg